Mere and – hele året

Tekst: Lotte Winkler

Svulmende bryster og lækre lår. Det har de hvide Pekingænder på Martin Daasbjergs mark i Hanbjerg ved Venø Bugt. Men ænderne er mere end lår og bryster. De har også magert kød på halsen, et skrog med smag i, gode vinger og indmad, som kan blive til velsmagende måltider – og ekstra indtjening til producenten.

- Bryst og lår er kun 42 procent af selve anden. Resten spiser vi ikke, selvom det både er velsmagende og indeholder sundt fedt. Det skal vi have lavet om på, siger Martin Daasbjerg, der hvert år sender 100.000 ænder til slagtning.

Hjemme i garagen på gården har han fryserne fyldt med egne andeekspementer. For eksempel røget andekød, andecarpaccio og forkogte andevinger, der bare skal have 15 minutter på en grill.

Fælles projekt
Som direktør for Dansk And Aps, der består af fem midtjyske andeproducenter og et rugeri, har Martin Daasbjerg nu sat sig i spidsen for et projekt, som skal bane
vejen til spisebordet for nye fødevarer baseret på and.

I projektet deltager en række vidensinstitutioner og professionelle inden for fødevarebranchen. F.eks. kantiner, kokke og Uddannelsescenter Holstebro, der tilbyder fl ere uddannelser inden for fødevarebranchen. Sammen eksperimenterer de med de dele af ænderne, der alt for ofte ender som hundefoder eller andet uden
merværdi for producenten. En snes nye produkter og opskrifter skal gerne blive resultatet af de kreative forsøg med andekød. Undervejs vil Dansk And invitere kunder, restauratører og andre interessenter til at komme med ris og ros via en blog på nettet.

Se hele historien her
http://www.danskand.dk/fileadmin/user_upload/nye/Mere_and_hele_aaret.pdf

ØKOLOGISK ELLER
KONVENTIONEL
OPDRÆT